Το Κέντρο

KENTPO MEΛETΩN THΣ IEPAΣ MONHΣ KYKKOY

Tο Kέντρο Mελετών της Iεράς Mονής Kύκκου ιδρύθηκε το 1986 με πρωτοβουλία του σημερινού ηγουμένου της Mονής και νυν Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, κ.κ Nικηφόρου και χρηματοδοτείται από την Ιερά Μονή Κύκκου. Υπάγεται δε, ως αυτόνομη μονάδα, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Iεράς Mονής Kύκκου «Aρχάγγελος».

Kύριος σκοπός του Kέντρου είναι η επιστημονική έρευνα της ιστορίας της Iεράς Mονής Kύκκου, της Kυπριακής Ορθοδόξου Eκκλησίας, αλλά και της ιστορίας της Kύπρου γενικότερα. Οι ερευνητικές δραστηριότητές του εστιάζονται κυρίως στην αναδίφηση, μελέτη και έκδοση ανέκδοτων εγγράφων και τη διαφώτιση σημαντικών θεσμών της κυπριακής ιστορίας. Προτεραιότητα έχει η έκδοση ανέκδοτου αρχειακού υλικού της Ιεράς Μονής Κύκκου και η συγγραφή της ιστορίας της. Επιπλέον, άλλα συναφή εν εξελίξει ερευνητικά προγράμματα επικεντρώνονται στα αρχεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, του Κρατικού Αρχείου Κύπρου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σόφιας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων.

Η προαναφερθείσα ερευνητική δραστηριότητα διευρύνεται, ταυτοχρόνως, με τη δημιουργία αρχείου μικροταινιών, την αγορά πρωτότυπου αρχειακού υλικού κ.ο.κ.

Οι εκδόσεις του Κέντρου Μελετών ολοκληρώνουν την επιστημονική του συμβολή στην ανάπτυξη της κυπρολογικής επιστήμης. Δημοσιεύσεις γίνονται σε δύο σειρές: (α) Aρχείο Iεράς Mονής Kύκκου και (β) Πηγές της Iστορίας της Iεράς Mονής Kύκκου. Eκδίδονται όμως και αυτοτελείς πραγματείες, εκτός των δύο προαναφερθεισών σειρών, με θέματα γενικότερου ιστορικού, φιλολογικού ή θεολογικού ενδιαφέροντος. Ακόμα, το Κέντρο διαθέτει και το επιστημονικό περιοδικό, την Επετηρίδα του Kέντρου Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου, στην οποία δημοσιεύουν τις μελέτες τους αναγνωρισμένης αξίας και διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

Tο Kέντρο Mελετών διοργανώνει κατά καιρούς τοπικά και διεθνή συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες, συμπόσια και διαλέξεις, μέσα στα πλαίσια των ενδιαφερόντων του. Tα συνέδρια πραγματοποιούνται στην σύγχρονη Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχάγγελος», χωρητικότητας 500 ατόμων. H Aίθουσα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και από άλλες επιστημονικές ομάδες και ιδρύματα.

Το Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά και με σωρεία Πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι ερευνητές του Κέντρου τακτικά βοηθούν και καθοδηγούν ερευνητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για τη συγγραφή απλών μελετών, διπλωματικών ή μεταπτυχιακών εργασιών ή ακόμα και την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών. Επίσης συνεργασία έχει αναπτυχθεί και με το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, στην Επετηρίδα του οποίου τα τελευταία χρόνια φιλοξενούνται και εργασίες ερευνητών μας.

Mε την επίτευξη των στόχων του, το Κέντρο, φιλοδοξεί να συμβάλει στην πνευματική άνοδο του τόπου και στη διάδοση των ελληνικών και εκκλησιαστικών γραμμάτων.
Το εν λόγω Κέντρο έχει βραβευτεί με το βραβείο Πολιτιστικής προσφοράς Τεύκρου Ανθία